lördag 15 juni 2013

Plast i allmänhet

Det går att säga mycket om plast. Allt ifrån att plasten har frälst vår värld med sin mångsidighet till att plasten är det som dag för dag förstör vår levnadsmiljö. Att plast är giftigt i vissa former är i alla fall ingen nyhet, men det är ganska svårt att som vanlig dödlig människa ha koll på vilken som är farlig och vilken som är okej.

Jag har läst på lite olika ställen och kommit fram till att de som är märkta med 2, 4 och 5 i den lilla triangeln som finns på plasten är okej. Resten bör undvikas. 

Eksjö Klimatblogg har skrivit bra om det, och Frejas Miljöblogg har gjort en kort lista som man kan läsa igenom om man vill dra ner på giftiga plaster runt sig.

Det här med hur mycket plast man använder har jag funderat mycket på. Till exempel har jag tänkt ha en plastfri vecka/månad och se om jag kan handla det jag behöver helt utan inblandning av plast. Det blir inte enkelt. 

    1. Undvik att mikra mat i plastförpackningar.
    2. Undvik att förvara varm mat i platförpackningar.
    3. Använd glasburkar med lock som matlåda.
    4. Förvara aldrig sur mat/dryck tex juice i plasttillbringare.
    5. Om du handlar ost i lösvikt så förpackas den oftast i PVC. Byt mot vanliga plastpåsar (= polyeten) eller ostkupa (tallrik plus uppochnedvänd glaskarott går bra!).
    6. Släng alla gamla repiga förpackningar. Ju äldre desto större läckage.
    7. Förvara matrester i glas, porslin eller rostfritt stål.
    8. Diska ej plast i diskmaskin det snabbar på åldrandet av plasten och därmed läckaget.
    9. Frys in i glasburkar: Barnmatsburkar och honungsburkar fungerar utmärkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar